27 Haziran 2015

Coffee and Cigarettes - 2003 (Kahve ve Sigara)

KÜNYE 
Yönetmen: Jim Jarmusch 
Senaryo: Jim Jarmusch 
Oyuncular: Bill Murray, Tom Waits, Roberto Benigni, Cate Blanchett
Ülke: Amerika, İtalya, Japonya
Yıl: 2003 
Süre: 95 dakika

Puan:      @IMDb

Çok komik, değil mi? Bir şeye paran yetmeyince,
gerçekten pahalı oluyor. Ama paran olunca da, bedava veriyorlar.

Farklı yer ve zamanlarda, başka başka insanların hayat, müzik, sinema, aile gibi konularda ettiği sohbetlerden oluşan bir antoloji. Elbette kahve ve sigaralar ve onlara yoldaş, arka planda akıp giden harika parçalar eşliğinde.

Elimizde belli bir konu yok, kısa kısa 11 hikayeden ve dev bir kadrodan oluşan bir yapım var. Jim Jarmush, daha sonra bir benzerini de Night on Earth filminde yapmıştı. Tek fark, oradaki hikayeler daha uzun.

Hikayelerin kimi komikken, kimileri durağan. Kiminde belirgin bir çekişme hissedilirken, kimi -diğerlerine göre- yavan. Fakat sona geldiğimizde, elimizde izlemesi keyif veren, aşırıya kaçmayan, sürprizlerden uzak, güzel bir film var.

İlk hikaye belirgin bir bağımlılık ve iletişimsizlik hikayesiyken, ikinci hikaye Steve Buscemi ile keyifli bir absürtlüğe dönüşüyor. Bill Murray'in bulunduğu kısım daha önceki hikayelere atıfta bulunurken -aslında sonraki hikayeler öncekileri toparlıyor bir durumda- Alfred Molina ve Steve Coogan'lı hikaye o İngiliz komedilerinden alışık olduğumuz rahatsız edici komediye evriliyor. Hikayeler arasında favori seçmek zor, fakat kapanış seçiminin çok başarılı olduğunu iddia etmek abartı sayılmaz.

Film hakkında uzun uzun yazmak yersiz, o yüzden -tavsiyem eşliğinde- izlemeyi okuyucuya bırakıyorum. 

Onca bağımlılığımız arasında en ihtiyaç duyduğumuz, yine de, iletişimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder