16 Haziran 2015

Love Streams - 1984 (Aşk Irmakları)

KÜNYE
Yönetmen: John Cassavetes
Senaryo: John Cassavetes, Ted Allan
Oyuncular: Gena Rowlands, John Cassavetes 
Ülke: Amerika
Yıl: 1984
Süre: 141 dakika 

Puan:    @IMDb

- Senden nefret ediyorum!
- Bu çok normal, ben senin babanım.

Robert Harmon (Cassavetes) kadınlar hakkında kitaplar yazan, ünlü, alkolik ve ilişkilerinde başarısız bir yazardır. Sarah Lawson (Rowlands) ise Robert'in ayrılık eşiğinde, mental sorunları olan kardeşidir. Kızı da ayrıldığı kocasıyla yaşamayı seçince kendini iyice kötü hisseden Sarah, uzun süredir görmediği kardeşine ziyarete gelir. Böylece yalnızlıktan korkan ve yalnızlığı sadece parayla giderebilen iki kardeş arasında, umduklarından daha güçlü bir bağ ortaya çıkar.

Robert tatminsiz bir insan. Kimseyi sevmiyor, çocukları ve yaşlıları sevdiğini söylüyor ancak kendi çocuğuna davranışlarına bakarak söyleyebiliriz ki, ona bile tahammülü yok. Tahammül gösterebildiği tek şey, fahişeler. Hepsiyle de aynı diyalogları yaşıyor, hepsinden aynı sözlerle ayrılıyor. Hayatı yalanlar ve tatminsizlik üzerine kurulu yalnız bir adam. 

Sarah ise sevgi takıntılı, kendini sevdirme derdinde bir insan. Delilik sınırını çoktan aşmış, o yüzden "artık tamamen iyileşmiş gibi" olduğu hallere çok seviniyor. Yine de bir eve köpek, at, ördek ve papağan getirmek ne kadar iyileşmekse, o kadar iyileşmiş diyebiliriz. 

İki kardeş de yalnız, başkalarına ihtiyaçları var; biri kabul etmese de. Birlikte delirip, birlikte tedavi oluyorlar. Sevgilerindeki dengesizliği birlikte tedavi ediyorlar. Filmde beraber sahneleri pek az, ancak birlikte geçirdikleri zaman çok güçlü. Beraberken ne kadar acınasılarsa, birlikteyken o kadar etkileyiciler. Belki de Cassavetes'in bilinçli bir tercihidir bu, istediği kontrastı sağlayabilmek için.

Oyunculukların çok iyi olduğu, Ted Allan'ın oyunundan uyarlama bu film, Cassavetes'in belki de en iyi filmi. Yönetmen olarak artık iyice olgunlaşmış bir Cassavetes var karşımızda; hepsinden öte doktorunun sadece altı ayı kaldığını söylediği bir Cassavetes. Belki de o yüzdendir ki, son sahnede sadece uzaklaşan kardeşiyle değil, hepimizle vedalaşmaktadır Cassavetes.

Filmde Robert'in yaşadığı evin, Cassavetes-Rowlands çiftinin kendi evleri olduğunu da not edelim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder