23 Haziran 2015

Yi boh lai beng duk - 1996 (Ebola Syndrome)

KÜNYE 
Yönetmen: Herman Yau 
Senaryo: Ting Chau 
Oyuncular: Anthony Chau-Sang Wong
Ülke: Hong Kong 
Yıl: 1996 
Süre: 98 dakika 

Puan:    @IMDb

- Ne yapıyorsun?
- Onları öldürüyorum. Bir sorun mu var?

Kai (Wong) mafya için çalışan, sorumsuz ve acımasız birisidir. Bir gün patronunun karısıylayken patronu tarafından yakalanınca, canını kurtarmak için patronu, karısını ve bir de çalışanını öldürür. Küçük kızları da olay yerine bir başkasının gelmesiyle kurtulur. Kai ise Güney Afrika'ya kaçar ve bir restoranda çalışmaya başlar. Kaçak olduğunu bilen iş verenleri bu durumu istismar eder ve hem Kai'ye kötü davranırlar, hem de kendisini ucuza çalıştırırlar. Orada da rahat durmayan Kai, yerli bir kadına tecavüz eder ve o kadından ebola kapar. Hastalık belirtileri göstermeye başlayınca kendinden kurtulmak isteyen patronunu, karısını ve kadının kuzenini öldürür. Görünen o ki kendisi ebolaya karşı bağışıklık sahibidir. Restorandaki parayı da alarak geri, 10 yıl sonra Hong Kong'a döner ve bilinçsiz şekilde virüsü yaymaya devam eder. Bu arada ilk kurbanlarının kızı da yetişkin olmuş ve ailesin katlini unutamamıştır.
 
En baştan söylemek gerekir ki, eğer afiş ve konu özeti bir şeyler çağrıştırmadıysa, bu film herkese göre değil. Midesi dayanıksız olanlara değil. Şiddeti kaldıramayanlara göre değil. İşin aslı, bu film pek çoklarına göre değil. Karakterlerimiz her türlü garipliği sergilerken tepki vermeden izleyebilmek pek olası değil. Fakat senaristin ve yönetmenin yaptıkları işin absürtlüğünün farkında olduklarını düşünürsek, filmin yüksek seviyede eğlenceli olduğu da su götürmez bir gerçek.

Kai, karakterimiz, tecavüzcü, katil, hırsız, yalancı ve uçkuruna hakim olamayan bir insan. Pek cesur değil, o yüzden kendisine "dayılananlara" -kendi deyimi- pek ses çıkartamıyor. Fakat fırsatını bulursa çok acımasız bir insan. Tüm bu ebola salgını da uçkur düşkünlüğü yüzünden başlıyor zaten. Önce patronunun karısıyla beraber oluyor ve yakalanıyor, cinayetler işliyor. Sonra Güney Afrika'ya kaçıyor, hastalık sebebiyle bayılan bir kadına -tam anlamıyla- fırsat bu fırsat diyerek tecavüz ediyor, hastalığı kapıyor. Sonrasında da hastalık baş gösteriyor, kendisinden kurtulmak isteyen kadına, patronunun karısına tecavüz ediyor ve tekrar cinayetler işleyerek en başa, Hong Kong'a dönüyor. Bu arada ilk cinayetlerinde elinden kurtulan küçük kız, kendisine çalıştığı restoranda rastlıyor. Artık büyümüş olan kız yüzü hatırlayamasa da, katilin kokusunu hatırlıyor ve kusma ihtiyacı hissediyor. Bu garip durum oluyor zaten Kai Hong Kong'ta ebola yayarken sonunu getiren. Eh, eğer bir insanda bir katile on metre kadar yaklaşınca kusma refleksi oluşuyorsa, bir polis merkezi daha ne isteyebilir ki?

Filmin sunduğu bu. Pek akla yatkın görünmeyen bir senaryo, bol bol vahşet, cinsel saldırı, vahşi ölümler, bol bol deforme ceset ve iç organlar. Ancak yapılan iş o kadar ciddiye alınmış ve Wong tarafından o kadar iyi oynanmış ki, gerçekten keyif almamak mümkün değil. Fakat hatırlatmakta yine fayda var, bu film, sinemada belli başlı zevkleri -bu durumda zevksizlik belki daha doğru bir kelime- olanlara hitap ediyor. Eğer gore istiyorsanız, saçma sapan sağa sola saldıran birini arıyorsanız daha başka bir filme bakmanız gereksiz.

Filmde özellikle bir kaç sahne var ki izleyiciyi çok rahatsız etmesi muhtemel. Elbette bu film için böyle bir cümle kurmak saçma gelebilir kulağa fakat genel gidiş tamamıyla kurgu olduğu için affedilir bir tarafı var. Biri, alışkın olmadığımız bir lezzet olan kurbağa dolmasının yapılışı -kurbağaların parçalanışını görüyoruz tamamen, bir diğeri de pek garip mastürbasyon sahnesi ve sonrası. Çok büyütülecek şeyler değiller aslında, yine de uyarmakta fayda var. Eh, bir de, Kai tecavüzcü birisi.

Peki komedi nerede? Öyle ya, türüne komediyi de ekledik. Film geleneksel anlamda bir komedi değil elbet. Kara komedi ile durumun oluşturduğu absürtlüğün getirdiği bir komedi var. Bununla beraber, etrafını polis sarmış bir adamın "Ebola! Ebola!" diye bağırarak insanların üstüne koşması ve insanları tükürerek püskürtmesi komik gelmiyorsa size, bu filmin o konuda da sunabileceği bir şey yok demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder