3 Mayıs 2015

Khane-ye doust kodjast? - 1987 (Where is the Friend's Home? - Arkadaşımın evi nerede?)

KÜNYE 
Yönetmen: Abbas Kiarostami
Senaryo: Abbas Kiarostami 
Oyuncular: Babek Ahmed Poor, Ahmed Ahmed Poor, Kheda Barech Defai
Ülke: İran 
Yıl: 1987
Süre: 83 dakika 

Puan:    @IMDb

O da kapısını demir kapıyla değiştiriyor. Demir kapılar bir ömür boyu dayanıyor diye duymuş. 

Bir çocuğun gözünden İran'da yaşama, hayatın zorluğuna ve tüm insanlığa karşı olan ödevlerimize dair bir film.

Koker'de oturan Ahmet (Babek), Poshteh'te oturan sıra arkadaşı Muhammed Rıza'yı (Ahmed) aramaktadır. Birbirlerinin aynısı olan defterlerinin ikisi de Ahmet'te kalmıştır ve Muhammed Rıza bugün de ödevini deftere yapmazsa öğretmenleri onu okuldan atacaktır. Arkadaşının daha önceden azarlanmasını içine sindiremeyen Ahmet, iki köy arasında mekik dokuyarak, hiç bilmediği Poshteh'te kapı kapı Muhammed Rıza'yı arayacaktır. 

Daha önce profesyonel oyunculuk deneyimi olmayan kahramanlarımız bazen repliklerini unutuyorlar, bazen de kamera üstünden birilerine bakıp verilen direktifler konusunda hareket ediyorlar. Fakat ne yaparlarsa yapsınlar ancak çocukların gösterebileceği bir sıcaklık ve samimiyet gösteriyorlar. Özellikle Babek'in mimikleri içindeki tüm iyi niyeti ve saflığı bize cömertçe sunuyor; içimizi ısıyıtor.

Büyük yürekli bir çocuğun hassasiyetiyle yola koyulan Ahmet, büyüklerin dünyasında kendine yardımcı olacak birini asla bulamaz. Ta ki, belki o da yalnızlığından sıkıldığı için, yaşlı bir zanaatkara rastlayana kadar. İkisi arasındaki uyum ve karşılıklı anlayış filmin en hoş sahnelerini oluşturuyor. Birinin hem eve yetişme hem de arkadaşını bulma çabası içindeki acelesiyle diğerinin yardımcı olup, biraz da sohbet edebilmek derdindeki dinginliği; yine de dedikleri gibi "Konuşmazlarsa daha hızlı gidebilirler.".

Çocuk naifliğinde olan son sahnesiyle içleri ısıtan bu güzel film hakkında söylenecek kötü bir şey yok; köyün 1990 İran depreminde büyük hasar alması ve kahramanlarımızın da o depremde hayatlarını kaybetmesi dışında.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder