15 Mayıs 2015

Idiocracy - 2006 (Ahmaklar)

KÜNYE
Yönetmen: Mike Judge 
Senaryo: Mike Judge, Etan Cohen 
Oyuncular: Luke Wilson, Maya Rudolph, Dax Shepard 
Ülke: Amerika
Yıl: 2006 
Süre: 84 dakika 

Puan:    @IMDb

Elinizde biri 10 litre, diğeri 25 litre su alabilen iki adet kova var ise, kaç tane kovanız vardır?

Tam da insanoğlunun evrimi gerilemeye başladığında, Amerikan ordusu çok gizli bir deney yapmaya karar verir. Buna göre en iyi askerlerini istedikleri zaman tekrar uyandırmak üzere donduracaklardır. Tabi önce insanlar üzerinde deney yapılması gereklidir. Bunun için ordu kütüphanesinde görevli tembel, sorumluluk almaktan her zaman kaçan, tamamen ortalama bir adam olan Joe (Wilson) ve bir hayat kadını, Rita (Rudolp) görevlendirilir. Bu deneye göre 1 yıl süresince uyutulacaklardır. Ancak işler ters gider, uyku kabinlerinde unutulurlar. 500 yıl sonra, 2505 yılında, insanoğlunun tamamen aptallaştığı bir dönemde dünyanın en zeki insanları olarak uyanırlar.
 
Kült komedi Office Space'in yaratıcı/yönetmeni Judge'den, Office Space kadar olmasa da iyi bir komedi. İnsanlığın aptallığına, tembelliğine, üretmeden tüketmesine, çoğalmasına dair çok güzel mesajlar verebilecekken, çoğu zaman bu şansı kaçırmış; tüm göndermeler kör gözüne parmağım şeklinde olmuş.

İnsanlar artık aptaldır. Konuşmaları tamamıyla yarım, gramersiz, anlamsız ve kabadır. Televizyon izlemek, yemek ve seks tek ilgi alanlarıdır fakat bu konuda da seçici değillerdir. Kaba olmak rutin haline gelmiştir, bu yüzden günümüze göre normal konuşan Joe insanları sinirlendirmekten başka bir şey yapmamaktadır.

Büyük firmalar tüm pazarı ele geçirmiş, her şey reklam düzeni üzerine kurulmuştur. İnsanlar para alabilmek için sözlerini firma isimleri bitirmektedirler. Su sadece tuvaletlerde kullanılır olmuş; tarlalar bile "elektrolitli" içeceklerle sulanmaktadır. Çünkü, reklamlara göre, elektrolit toprağın ihtiyaç duyduğu şeydir. Bilimde ve teknolojide geri kalmaya bir de bu aptallık eklenince doğal denge bozulmuş, toprakta ekin yetişmez olmuştur. Joe biraz iyi niyetten ama çokça da zorunluluktan, bu insanlara yardım etmeye karar verir.

Başkanların bile pop yıldızı gibi davrandığı bu filmde insanları manipüle etmek çok kolay, bu yönüyle The Invention of Lying'e benziyor. Rehabilitasyon sahneleri ise The Running Man'den çıkma gibi. Oyunculuklar ya da yönetmen konusunda pek bir şey söylemeye gerek yok, herkes işini yapmış, daha fazlası değil. Wilson'ın abartısız oyunculuğu izlemeyi kolaylaştırmış, Rudolp pek uyum sağlayabilmiş diyemeyiz ama.

Elindeki malzemeyle çok iyi bir taşlama olabilecekken, gerek konusu gerekse süresiyle ideal bir komedi olmuş Idiocracy. Daha fazlası değil.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder