16 Mayıs 2015

The Machine - 2013 (Ölüm Makinesi)

KÜNYE
Yönetmen: Caradog W. James
Senaryo: Caradog W. James
Oyuncular: Toby Stephens, Caity Lotz 
Ülke: İngiltere 
Yıl: 2013
Süre: 91 dakika 

Puan:    @IMDb

Eğer kibar olmasaydım, kırılırdın.

Vincent (Stephens), Savunma Bakanlığı'nda bir yapay zeka programında çalışmaktadır fakat ne yaparsa yapsın, başarılı sonuç elde edememektedir. Devamlı olarak işine yarayacak adayların projelerini gözden geçirirken, Ava (Lotz) adında bir adayın çalışması ilgisini çeker. Ava ilginç biçimde öldürülünce, kızını kurtarmak için başka şansı olmayan Vincent kontrolü eline alır.

Düşük bütçeli Blade Runner dersek, pek de haksızlık etmeyiz bu film için.

Daha önceleri deneyler yapılmıştır bu projeyle alakalı. beyni hasar alan, hayatlarına eskisi gibi devam edemeyecek olan askerler, yapay zeka sayesinde hayata bir şekilde yeniden katılmışlardır. Film bunu soruyor, "Bu hayat yaşamaya değer mi?" veya "Bu kişi yaşıyor denebilir mi?" 

Ölümünden sonra yapay zekaya sahip bir makine olarak karşımıza çıkan Ava için, Ava'dır diyebilir miyiz?

Tamamıyla programlanmış, biçimlendirilmiş, şekillendirilmiş ve güçlendirilmiş bir yaşam formu var artık elimizde. Bir diğer yandan da Ava/The Machine; öğrenebilen, sorgulayan ve yüksek hızla gelişen. Bir grup robot yıkıcı iken, Ava/The Machine sevmeyi dahi öğrenebiliyor. Robotların evrimi tahmin edilemez bir hızla ilerlerken, insanlara -düşük yaşam formlarına- daha acımasız yaklaşmaya başlıyorlar. Burada film, teknoloji ve bilimin getirebileceği yıkım ile yaşam ve gerçeklik üzerine duruyor; fakat tam olarak ne oraya, ne de bu tarafa geliyor. Blade Runner ile The Terminator arası bir çizgide ilerleyip, bitiyor. Aynı zamanda bir başka İngiliz yapımı olan Ex Machina ile de gayet benzer yapımlar.

Gayet başarılı bir sinematografiye sahip filmde başrol oyuncularımız, özellikle Lotz, çok iyi bir iş çıkartmışlar. Lotz'un sempatikten meraklıya; acımasızdan sevgi doluya olan geçişlerde mimikleri çok ama çok başarılı. Sonu beklenen tatmini sunmasa da, her bilimkurgu severin izlemesi gereken bir yapım diyebiliriz The Machine için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder