30 Nisan 2015

Monsieur Hire - 1989 (Mösyö Hire)

KÜNYE 
Yönetmen: Patrice Leconte 
Senaryo: Georges Simenon, Patrice Leconte, Patrick Dewolf
Oyuncular: Michel Blanc, Sandrine Bonnaire, Luc Thuillier, André Wilms 
Ülke: Fransa
Yıl: 1989 
Süre: 81 dakika

Puan:     @IMDb

Pencereden izlediği kadın, aynadan adamı izliyor. Adamın haberi yok.

Saatlerce pencere önünde bekleyip karşı pencereyi dikizleyen bir adam. Bir insanla duygusal anlamda kurabildiği en derin bağ. Niyeti kötü değil; korkutmak istemiyor, sadece bakmak istiyor. Bakmak ve koklamak üzerine hüzünlü bir erotizm yüklü film diyebiliriz Monsieur Hire için. Ne var ki bu erotizm çıplaklıktan gelmiyor.

Hayatını takıntı derecesinde bir düzenle yaşayan Hire'nin (Blanc) arkadaşı veya seveni yoktur; aksine komşuları ve çocuklar kendisinden nefret ederler. Hire de insanları pek sevmediğinden bu durumdan şikayetçi değildir, tek istediği yaşamak ve karşı pencerede yaşayan komşusu Alice'yi (Bonnaire) seyretmektir; bazen sevgilisi Emile (Thuillier) ile birlikteyken bile. Pencere, Hire için neler kaybettiğini, yaşamadığı hayatta nelere sahip olamadığını gösteren bir ekrandır. Genç bir kızın cinayetinde tüm şüpheler Hire'yi işaret edince, polis de (Wilms) Hire'yi ziyarete gelir. Bundan sonrasını aşk, sadakat ve saplantı belirleyecektir.

Leconte'nin benzeri hisleri sunan bir diğer filmi Le mari de la coiffeuse'nin aksine, bu filme soğuk ve donuk renkler hakim. Blanc, mesafeli ve neredeyse mimiksiz Hire'yi gayet başarılı biçimde canlandırıyor; Hire'nin melankolisini çok iyi sunuyor. 

Film bize cinayeti bir olay olarak değil, karakterlerin davranışlarına bir gerekçe olarak sunuyor. Zaten filmi izlerken cinayeti kimin neden işlediğinden çok, kime ne olacağıyla ilgileniyoruz. Son ana kadar izleyicinin merakını ayakta tutmaya başaran film, iç burkan bir şekilde sona doğru yaklaşırken, hızlı çekim sahneler arasında bir ağır çekim sahne ile izleyicisine son darbesini indiriyor.

Aynı romandan 1946 yılında çekilmiş Panique adında bir film daha olduğunu da notlarımıza ekleyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder