30 Nisan 2015

Ondskan - 2003 (Evil - Şeytana Karşı)

KÜNYE
Yönetmen: Mikael Håfström
Senaryo: Jan Guillou, Hans Gunnarsson, Mikael Håfström, Klas Östergren 
Oyuncular: Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård 
Ülke: İsveç 
Yıl: 2003 
Süre: 113 dakika 

Puan:     @IMDb
Kurtuluşa erdiğini sandığı anda, daha büyük bir bataklığa saplandığını farketti.

Guillou'nun otobiyagrafik romanından uyarlanan Ondskan, hızlı başlayıp temposunu sonuna kadar koruyan, fakat sonunda tempoyu düşürüp, akışı biraz geriye bırakan ve aslında tüm zamanların hikayesini anlatan bir İsveç filmi.

Erik (Wilson) sorunlu, belayı kendine çeken ve içinde olmaktan keyif alan, kavgacı bir lise öğrencisidir. Okulda yaşadıkları yetmez gibi bir de evde üvey babasıyla sorunlar yaşamakta, aşağılanmakta ve hatta ondan dayak yemektedir. Annesi kendisini her ne kadar sevse de, pasif kalmak dışında bir şey yapmaz. En sonunda ailesi Erik'ten kurtulmak düşüncesiyle onu bir yatılı okula gönderirler. Erik her şey tam iyiye gidecek diye düşünürken, burada baskıcı öğretmenler, manipülatif bir zorba olan Otto (Skarsgård) ve tek derdi okuyup mezun olmak olan oda arkadaşı Pierre (Lundström) ile tanışır. Her daim başına buyruk olan Erik burada da bu huyundan vazgeçmez. Ne Otto'ya ne de öğretmenlerine boyun eğer; bu yönüyle diğer öğrencilerin de saygısını kazanır ve onlara ilham kaynağı olur. Hatta fiziksel özellikleri sayesinde bazı başarılar da kazanır; artık işler yolunda gitmeye başlamıştır. Ancak Erik her ne kadar dirense de, okulda yaşadıkları onun da sabrını sonuna getirir.

Bu noktada ne film, ne de Erik beklenen patlamayı yapamıyor. Aslında film süresince Erik de değişiyor, insanları etkileyebileceğini, onlarla birlikte çalışabileceğini farkediyor ve son da buna uygun bir son. Fakat olayların hızı ve dönüşümdeki o belirsiz değişiklikler, hatta belki de yönetmenin bir son çekmede yetersiz kalması tüm film boyunca düşmeyen tempo ve izleyicinin "şimdi ne olacak?" veya "ne zaman olacak?" diye beklemesi sonu yetersiz kılıyor.

Bir şekilde 1968 tarihli If.... ile benzerlikler gösteren filmde ne yönetmen için, ne de oyuncular için ekstra bir şey söylemek gereksiz; özellikle If....'te başrolde harikalar yaratan Malcolm McDowell'i düşününce. Bu elbette Ondskan kötü bir film demek değil, film başlı başına çok güzel bir seyirlik, özellikle ilk 2/3'lük kısmı izleyiciyi parmakları arasına alıp asla bırakmıyor; eğer sonu da ilk kısım kadar iyi olabilseydi, unutulmazlar arasında yer bulabilirdi kendine.





   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder