30 Nisan 2015

The Hospital - 1971 (Hastane)

KÜNYE  
Yönetmen: Arthur Hiller
Senaryo: Paddy Chayefsky 
Oyuncular: George C. Scott, Diana Rigg, Barnard Hughes 
Ülke: Amerika 
Yıl: 1973
Süre: 103 dakika

Puan:    @IMDb

İktidarsız olmakta utanılacak ne var ki?

Her şeyin karmakarışık olduğu bir gün; belki hastaneler için normal bir gün. Ölü bir doktor var, sebebi muamma. Başhekim Dr. Herbert Bock (Scott) intihar etmeyi düşünüyor, ama bu güne özel bir şey değil bu. Uzun süredir aklında. Karısı terketmiş, çocuğunu uzun süredir göremiyor, çok fazla çalışıyor, kendisi depresyonda ve aslında hiç dert etmediği bir de iktidarsızlık problemi var.

Film, 3 Oscar ödüllü -biri bu filmle gelen- aynı zamanda Network ve Altered States gibi harika filmlere de imza atmış senarist Chayefsky'nin elinde çıkma. Adını anmazsak olmaz, absürt mizahı ve kritik noktalardaki diyalogları (özellikle Scott ve Rigg arasında geçenler) çok iyi kurgulanmış. Film sanki bir kara komediymiş gibi başlayıp depresif bir hal alıyor, tam ortasına gelmişken bu sefer hem alanını hem de -kısmen- konusunu değiştirip izleyicisini başka bir yerden yakalamayı başarıyor. İlk başta genelden özele giderken, sonra tam tersi istikamete; özelden genele gidiyor; aralarında bir bağ olmasa da bu benzerlik akla hemen Full Metal Jacket'i (1987) getiriyor.

Dr. Bock'un günleri hiç güzel geçmemektedir, üstüne üstlük bir de hastanede artık cinayet olduğu su götürmeyen ilginç ölümler yaşanmaktadır. Yetmez gibi hasta Drummond'un (Hughes) kızı (Rigg) ölmek üzere olan babasını almaya gelmiş, sözleri ve güzelliğiyle Dr. Bock'un kafasını iyiden iyiye karıştırmıştır. Dışarıda süregelen bir eylem, sayısı devamlı artan ölümler ve başarısızlıkla sonuçlanan bir intihar girişimi; aslında bunların hepsi doktorun hayatına olumlu yönde etki edecektir.

Hiç umulduğu gibi başlamayıp, çok farklı ilerleyen bu hikaye, yine umulmadık bir sonla bitiyor. George C. Scott'ın iyi oyunculuğunun bu filmle Oscar adaylığıyla ödüllendirildiğini de ekleyelim.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder